Radek John se opřel do Strany zelených, která upozornila na fakt, že osmý duben je mezinárodním dnem Romů. Zeleným vyčítá, že praktikují rasismus naopak, že prohlubují problém mezi nepracujícími a slušnými Čechy, kteří nechtějí „žít z našich daní“.

Rasismus není všímat si rozdílů mezi lidmi, ale ponižovat někoho na základě jeho příslušnosti k rase. Odvozovat negativní hodnocení od barvy kůže. Těžko to dělat, jak píše John, tak nějak naopak. Stejně těžko lze popřít, že v české společnosti to Romové zrovna lehké nemají. Že jsou segregováni v tzv. speciálních školách, to razantně odsoudila Rada Evropy (díky čtenářům za opravu) prostřednictvím soudu pro lidská práva. Než se Radek John vydá opět žít z peněz daňových poplatníků, tentokrát v Bruselu, měl by si toto nastudovat. Informovat jej v té věci může i kolega Josef Dobeš, který toto soudní rozhodnutí jako ministr školství ignoroval. Tím prohloubil opravdu vážný problém české společnosti, a to na několik generací.

Pohled na volby do EU nabízí jinou než klasickou stranickou perspektivu, totiž která strana vyhraje. Na tyto volby, které jsou spíše založeny na osobnostech než na stranách, lze pohlížet optikou toho, jaké myšlenky a lidské příběhy osloví společnost. Radek John jeden nabízí - vyhaslá televizní hvězda, skandální ministr vnitra nabízí příběh proměny v evropského politika, který se nebojí rasismu a jako „slušný Čech“ chce pracovat.

Podle reakcí pod jeho článkem a volebních preferencí jeho uskupení to vypadá, že zatím neuspěl. Vydržíme to? Snad ano, a pak třeba jednou se ex-ministr vnitra dožije světového dnu Johnů, tedy politických zombies. Za několik týdnů k tomu můžeme každý přispět svým hlasem. Jaký příběh oslovuje vás?