Zakladatel firmy Botanicus Jan Hradecký, který podnikání z malé vesnice u Lysé nad Labem rozšířil v mezinárodní řetězec přírodní kosmetiky od Francie až po Singapur, tragicky zahynul. Hradecký se ve volném čase věnoval automobilovým závodům a zemřel při nehodě během rallye v Namibii.

Podnikatel zemřel v pátek. Při nehodě s ním byla i jeho manželka Dana, která utrpěla jen menší zranění na hlavě a v obličeji. Smrt závodníka Hradeckého při namibijské Classic Safari Rally oznámila organizace Endurance Rally Association (ERA), která soutěž pořádala. Organizátoři o smrti závodníka informovali na Facebooku. Smrt potvrdil pod podmínkou anonymity i zaměstnanec firmy.

"Do nehody nebylo zapojeno žádné jiné vozidlo. Další závodník dorazil na místo, zrovna když k havárii došlo, a okamžitě přivolal lékařský tým. Janovi se hned dostalo lékařské pomoci přímo na místě, bohužel jeho zranění byla příliš vážná," napsala ERA.

Ředitel soutěže Fred Gallagher uvedl na facebookovém profilu, že Hradecký byl zkušený účastník podobných rallye. Loni se například účastnil soutěže Motor Challenge z Pekingu do Paříže. "V tento těžký čas jsou naše myšlenky a soustrast s Janovou manželskou Danou, jejich rodinami a přáteli," napsal Gallagher.

Hradečtí Botanicus založili v roce 1992 v restituovaném statku v Ostré u Lysé nad Labem. Firma se zaměřuje na přírodní kosmetiku - mýdla, šampony, krémy - ale vyrábí třeba i svíčky a džemy. Většina výroby je ruční, podle pravidel ekologického pěstování surovin. Suroviny Botanicus sám zpracovává a prodává výhradně ve svých obchodech.

Botanicus má dnes víc obchodů v zahraniční než v Česku. Obchody má zpravidla přes franšízové partnery v 17 zemích - od USA, Švýcarska až po Japonsko.

Firma má v Ostré také vlastní pole pro pěstování bylin a areál, kde stromy sázely celebrity jako Hillary Clintonová, Tomáš Baťa, manželé Havlovi nebo princ Charles. V areálu manželé Hradečtí také založili centrum řemesel a podporovali i současné umělce, kterým dali možnost vystavovat sochy a plastiky.

Hradecký byl známý svým konzervativním přístupem k podnikání a ohledy na ekologickou udržitelnost. V roce 2001 Botanicus rozvázal spolupráci s britským řetězcem přírodní kosmetiky The Body Shop.

"To, co my děláme, podle mě ve velkém dělat nejde," řekl v roce 2010 Hradecký HN.