Slušný Čech, model 2013: Nejsem rasista, ale...
Slušný Čech, model 2015: Jsem rasista, no a co?

Včerejší demonstrace proti imigrantům a současná blokáda pochodu ukázala, jak se mění postoj represivních složek, v tomto případě zejména policie. Obě demonstrace byly nahlášené a povolené, policie si však vybrala zakročit jen proti jedné z nich. Totiž té, která upozorňovala na rostoucí míru nenávisti ve společnosti. Velitel zásahu si vybral zakročit nikoliv proti těm, kdo drželi šibenice, to jest výhrůžku smrtí, ale aktivistům blokujícím tento šibeniční pochod. Zadrženi byli mimo jiné Ondřej Slačálek, Tomáš Schejbal a Kateřina Krejčová. Míru přiměřenosti lze posoudit z fotek. Byl tedy vyslán jasný signál, na čí straně policie stojí a kdo má i napříště počítat s možností zadržení. 

Je to během několika dnů další případ, kdy represivní složky státu jasně ukázaly svou hodnotovou orientaci. Připomenout lze také výroky soudce, který odsoudil jednoho ze squatterů z Cibulky k podmínce, protože prý "povyšoval bezdomovectví na ideologii" a jako squatter vyznává životní styl "parazitující na vlastnictví jiného". Tento jasný hodnotový soud a perzekuci pokládám za vyvrcholení dlouholeté tendence represivních složek státu kriminalizovat protest. 

Při ohlédnutí za posledními patnácti lety vyvstane několik případů, které tento trend dokládají. Už v roce 2000 během protestů proti zasedání MMF a SSB docházelo k nesmyslným, nepřiměřeným a vůbec problematickým zásahům policie. O krok dál šel zákrok policie proti CzechTeku, který byl označen za "selhání jednotlivců". Známým a do jisté míry průlomovým je také rozsudek soudu odsuzující zákrok policie proti demonstrantům na Šumavě, znovu u soudu je i přiměřenost zákroku proti squatterům z Milady. Osobnosti ČR protestují proti razanci "akce Fénix", tedy nejasných nařčeních z terorismu, nevoli vzbudil i policejní šanon nadepsaný "cikáni a feťáci".

 

Zkrátka, ukazuje se to, co je ve světě předmětem nejednoho solidního výzkumu. I represivní složky mají své hodnoty a preferované vzorce jednání. Zatím se ukázalo, že jedinou efektivní strategií je tlak na veřejnou, ale i státní kontrolu policie. V ČR se tak zatím děje spíše svérázným způsobem. Politici jsou zatím zdaleka nejaktivnější při mluvení o kriminalizaci politických rozhodnutí. Nestálo by ale za to zabývat se nejprve kriminalizací těch, kteří nepožívají tak širokou iminitu jako naši zákonodárci? Určitě ano. Z politiků tak zatím činí nemnozí, jeden příklad za všechny:

Policie ČR v některých případech nepostupuje zcela korektně. Mnohdy používá mnohem razantnější prostředky k dosažení cíle, ač by stačilo použití prostředků mnohem mírnějších. Ne ve všech případech dojde k uspokojivému vyřešení policejních přešlapů. Ostatně práce Generální inspekce bezpečnostních sborů je často předmětem kritiky, a to nejen ze strany občanů, nýbrž i ze strany policistů samotných. O tom svědčil průběh jednání u kulatého stolu, který jsem pod záštitou Ústavně-pravního výboru pořádala ve spolupráci s Ligou lidských práv před časem v Senátu,(Eliška Wagnerová, senátorka za Stranu zelených)

 

Když pomineme důvody morální (Sókratés - k čemu je vědění, které nedokáže rozeznat dobro od zla?), je tu i podstatný důvod systémový. Ustrašený občan (a stačí i "náhlé kontroly" z FÚ za kritiku ministra financí), totiž že nemůže nikdy být občanem aktivním a sebevědomým. Předpokládejme, den po smutném výročí popravy Milady Horákové, den po tom, co svět obletěla zpráva o smrti Českou republikou vyznamenaného sira Nicholase Wintona, že i pětadvacet let po sametové revoluci je svobodný občan základem státu.

Co tedy dělat v situaci, kdy po Václavském náměstí pochodují šibenice? Mohli bychom zkusit hned několik věcí, které spojuje jedno: nemlčet a ptát se. Nemlčet k výrokům svých bližních, kteří přinášejí zaručené zprávy o nebezpečí migrantů a ptát se, odkud je mají, na čem se zakládají. Nemlčet k práci policie, ptát se skrze odpovědné politiky, proč si zvolili jak a proti komu zakročit. Nemlčme a ptejme se, proč naše radnice povoují takové akce. A ptát se můžeme i sami sebe, jak volit ve volbách politiky, kteří nechtějí ustrašené občany.

 

UPDATE:
1) Na podobné téma dobrý článek také zde: http://nejedlyfrantisek.blog.respekt.ihned.cz/c1-64264610-ochrana-demokracie-sibenici-aneb-evropske-hodnoty-po-cesku

2) Pokud nemáte 18.7. ve 14:00 nic lepšího na práci, připojte se k demonstraci za solidaritu s uprchlíky
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/V-Praze-proti-sobe-pujdou-dve-velke-demonstrace-Bude-asi-hodne-dusno-382405